Centrul de Cercetare in Protectie Radiologica

Cercetare - dezvoltare

 

Educatie si instruire

 1. Specializari
  1. Detectia radiatiilor cu detectorii TL
  2. Spectrometrie &gamma
  3. Dozimetrie si radioprotectia personalului expus profesional
  4. Dozimetria 222Rn
 2. Cursuri online
  1. Introducere in Fizica Nucleara Relativista
  2. Protectie radiologica

 

Specializare

 1. Dozimetria in energetica nucleara
 2. Cercetare medicala radiologica: diagnostic si tratament
 3. Control nedistructiv cu radiatii

 

Promovare

 

 

 

Aparatura dozimetrica «

 

Cititor Harshaw 4500 TLD Reader

 

Harshaw 4500 TLD Reader

 

Sistemul dozimetric termoluminescent (format din aparatul Harshaw 4500 Manual Reader si detectorii termoluminescenti (LiF:Mg, Ti)) poate fi folosit în urmatoarele aplicatii:

 

1. DOZIMETRIE INDIVIDUALA.

 

Dozimetrul individual termoluminescent este un dozimetru integrator folosit pentru evaluarea dozelor înregistrate de personalul expus profesional la radiatii ionizante. Acest sistem dozimetric prezinta o serie de avantaje fata de sistemul dozimetric cu film precum: dependenta slaba a raspunsului detectorului de energia la care a fost iradiat, posibilitatea masurarii unor doze mici (limita minima de detectie semnificativ redusa fata de filmul dozimetric). Spre deosebire de sistemul dozimetric cu film care masoara dozele datorate fotonilor cu energii cuprinse în intervalul 35 keV ÷1,5 MeV, detectorii termoluminescenti pot fi utilizati pentru evaluarea dozelor în cazul:

 • fotonilor cu energia > 1 keV,
 • neutronilor
 • β, cu energia > 70 keV.

Cristalele termoluminescente sunt dispuse în numar de 2,3 sau 4 elemente pe o cartela. Pot fi astfel estimate: echivalentul de doza individual penetrant Hp(10), echivalentul de doza individual superficial Hp(0,07) si poate fi estimata doza la neutroni folosind algoritmul de calcul al dozelor.
Sistemul dozimetric termoluminescent necesita operatia de calibrare pentru trasarea curbelor de etalonare si stabilirea dependentei raspunsului dozimetrului de energia si de unghiul de iradiere.

 

2. DOZIMETRIA RETROSPECTIVA

 

În domeniul protectiei radiologice, evaluarea retrospectiva a expunerilor la radiatii ionizante este un test important, fiind efectuata pentru a furniza informatii dozimetrice, pentru a analiza un eveniment radiologic din trecut în scopul de a oferi informatii suplimentare pentru evaluarea efectelor de sanatate determinate de expunerea profesionala.
Toate modelele folosite în prezent pentru evaluarea retrospectiva a expunerii se bazeaza pe masuratori efectuate pe persoane sau pe diversi factori de mediu.
În ceea ce priveste masuratorile pe persoane, tipurile de tesuturi adecvate pentru reconstructia de doze sunt constituentii din dinti si constituentii din sânge. În ceea ce priveste constituentii din dinti, cele mai bune rezultate au fost obtinute prin analize de rezonanta paramagnetica electronica (RPE) asupra pulberii de smalt dentar. Smaltul dentar contine aproape exclusiv hidroxiapatita minerala, care prezinta o mare sensibilitate în ceea ce priveste radiatia ionizanta. În hidroxiapatita, radiatia ionizanta induce radicali care au o stabilitate pe termen lung, ceea ce constituie un avantaj pentru orice studiu retrospectiv.
Din pacate, masuratorile pe diversi factori de mediu ofera o informatie indirecta asupra nivelului de doza care ar fi putut fi primita de un individ. Pentru evaluarea dozei, masuratorile de mediu trebuie supuse unor operatiuni de modelare si mai multor aproximari. Ca urmare, dozele astfel obtinute sunt incerte fata de masuratorile directe pe individ. Cu toate acestea, datorita tehnologiilor dezvoltate în ultimii ani, metodele existente permit masurarea si estimarea unor nivele reduse de activitati si respectiv doze. Cele mai frecvente sunt tehnicile luminiscente ale cristalelor si ale mineralelor, cum sunt cuartul si feldspat prezente în diverse materiale ceramice, caramizi si tigle. Cele mai folosite metode sunt: termoluminiscenta si luminiscenta stimulata optic, capabile sa detecteze doze absorbite în caramida de ordinul a câteva zecimi de mGy, ceea ce semnifica o mare sensibilitate si precizie a metodei.

 

3. DOZIMETRIA CLINICA

 

În dozimetria clinica sunt folositi fosfori cât mai echivalenti cu tesutul (numar atomic efectiv Zef mic), în principal fiind folosit LiF. Astfel pot fi estimate dozele înregistrate de pacienti în cadrul procedurilor radioterapeutice. Valorile maxime si minime ale dozelor înregistrate de pacient sunt estimate atât pentru volumul tinta cât si pentru alte puncte relevante selectate în cadrul procedurilor medicale radioterapeutice.
Aceasta aplicatie se adreseaza în primul rând studentilor cu specializarea "Fizica Medicala", pentru pregatirea lor ca fizicieni medicali.

 

4. ACTIVITATI DE CERCETARE - DOZIMETRIE DE MEDIU

 

În activitatea de cercetare, pentru dozimetria de mediu pot fi folosite diverse tipuri de fosfori: CaF2, CaSO4, Al2O3. Pot fi studiate avantajele/dezavantajele folosirii diversilor fosfori, în functie de aplicatia dorita, studiind regresia semnalului termoluminescent, dependenta de energia de iradiere, dependenta/independenta de debitul dozei, posibilitatea masurarii dozelor foarte mici folosind detectori termoluminescenti, etc.
Proprietatile dozimetrice ale fosforilor cu acumulare depind în mare masura de elementele prezente sub forma de urme (cu rol de activatori sau inhibitori). De aceea pot fi studiate proprietatile fosforilor activati cu alte elemente (samariu-Sm, disprosiul-Dy sau tuliu).
Valorile dozelor masurate folosind detectorii termoluminescenti vor fi comparate cu masuratori directe efectuate cu un dozimetru de arie. Acest dozimetru de arie poate fi folosit pentru masurarea dozelor la iradierea externa cu fotoni sau neutroni, pentru masurarea debitului dozei, precum si pentru detectarea surselor de radiatii. Acest dozimetru de arie poate fi folosit ca si contaminometru, folosind o sonda externa α, β.

 

Autentificare

Login
Parola

Recuperare parola

 

Acces la materiale

Materialele din rubrica "Cercetare-dezvoltare" si "Promovare" se pot accesa fara autentificare.

Toate materialele din rubricile "Educatie si instruire", Specializare" se pot accesa daca aveti un cont de autentificare.

Detalii inscriere »

Creeza cont nou »